Schrik jij er ook zo van hoeveel mensen tegenwoordig een burn-out hebben of er tegenaan zitten? Volgens Sophie Hilbrand van het programma ‘Sophie in de mentale kreukels’ (klik hier om deze interessante aflevering terug te kijken) krijgen 1 op de 7 (!) werknemers in ons land (oftewel ruim een miljoen Nederlanders) burn-outklachten… Voorbeelden van stress-factoren zijn bijna de hele dag online en druk zijn, ook in onze vrije tijd… continu je zorgen maken over je werk, je relatie, de kinderen, financiën… Wil je graag voorkomen dat je in hetzelfde schuitje terecht komt? Lees dan verder.

Stress betekent letterlijk spanning. Het is belangrijk om een balans te zoeken tussen inspanning en ontspanning. Rust en herstel zijn de tegenhangers voor alle activiteiten, zowel de leuke als de minder leuke.
Als er gedurende langere tijd meer inspanning is dan ontspanning, kan het lichaam uit balans raken. Het zenuwstelsel kan niet goed meer terugschakelen naar de rustmodus, dus blijft het lijf alert. Wanneer het lichaam in rust reageert alsof het nog een activiteit aan het doen is, is er sprake van “overspanning”. Dit heeft ook gevolgen voor de hormoonhuishouding en het afweersysteem. Als dit te lang duurt, raken systemen opgebrand en komt het lichaam in een uitputtingsfase. Dit wordt burn-out genoemd. Mensen beschrijven gevoelens van nervositeit, innerlijke onrust, gejaagdheid, concentratieproblemen, emotionele uitspattingen, slapeloosheid, hartkloppingen, spijsverteringsproblemen, ontstekingsklachten, een verminderde weerstand en/of hormonale schommelingen. Er kan niet meer voldaan worden aan de vraag en de compensaties van het lichaam zijn niet meer toereikend.

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom eerst 4  tips om teveel stress of een burn-out te voorkomen:

  1. Luister naar je lichaam. Stress veroorzaakt een verminderde weerstand. Veronachtzaam een reeks van verkoudheden, griepjes en hoofdpijntjes niet. Net zo min als langdurige vermoeidheid, hartkloppingen en stemmingswisselingen die je niet kunt verklaren. Je lichaam trapt niet voor niets op de rem. Eigenlijk zou je je lichaam zelfs dankbaar kunnen zijn dat het je aangeeft het wat rustiger aan te doen.
  2. Wees Mindful: hoe vaak ben jij echt 100% aanwezig in het nu? Harvard-onderzoekers Matthew Killingsworth en Daniel Gilbert ontdekten dat terwijl we met een activiteit bezig zijn onze gedachten gemiddeld 47% van de tijd afdwalen naar dingen die gebeurd zijn of die nog moeten komen. Je bent dus bijna de helft van de tijd niet volledig aanwezig in het nu! Het bleek dat mensen minder gelukkig zijn wanneer ze afdwalen. ‘A wandering mind is an unhappy mind’, was hun conclusie. Mindfulness is niets anders dan het trainen van je mind om in het hier en nu te zijn, zonder oordeel en zonder te dubben over verleden of toekomst. Hierdoor wordt je geest rustiger. Klik onderaan dit bericht op de knop ‘Volgende>>’ om hier meer over te lezen.
  3. Beweeg! Ook al is het ‘t laatste waar je zin in hebt als je opgebrand en moe bent. Beweging is een wondermiddel voor je fysieke én mentale toestand. Dit hoeft helemaal geen extra tijd te kosten. Lunchpauze of overleg met een collega? Doe dat dan wandelend. Met een vriend(in) afgesproken? Ga samen lekker wandelen. Beweging ontstresst. Door te bewegen maak je het hormoon endorfine aan (zorgt voor een geluksgevoel) en het stresshormoon cortisol vermindert. Een stok achter de deur nodig? Neem een abonnement van een sport die je leuk vindt, zoals wellicht Mindfulness Yoga, waardoor je ook nog eens je geest leert te ontspannen. Twee vliegen in één klap. Ennuh… gun jezelf de tijd om te leren ontspannen hè! Spanningen die al jaren zijn opgebouwd zijn er niet zomaar 1-2-3 uit (hoe graag je dat ook zou willen) en het veranderen van je gedrag kost altijd tijd en oefening.

En last but not least: stel prioriteiten. Druk, druk, druk. Alles lijkt haast te hebben en veel dingen moesten het liefst gisteren nog af. Het lijkt wel of sommige dagen gewoon niet uit genoeg uren bestaan. En voordat je het weet ben je de hele dag druk met ‘de waan van de dag’ terwijl de écht belangrijke taken blijven liggen. Herkenbaar?

Prioriteiten stellen helpt! Hier volgen waardevolle tips om controle over je leven te krijgen: 

  1. Maak je hoofd leeg met een overzicht
  2. Gun jezelf voldoende tijd en stop met multitasken
  3. Stel grenzen en zeg ‘nee’. Daarbij hoort ook regelmatig je telefoon uit of op stil zetten. Af en toe onbereikbaar zijn is helemaal niet erg en juist goed voor je. Die voicemail heb je niet voor niets. Check je e-mail bijvoorbeeld twee keer per dag op vaste tijdstippen
  4. Vragen om hulp is ook prioriteiten stellen
  5. Doe ook wat je energie geeft
  6. Zorg voor jezelf en leef gezond (gezonde voeding, voldoende water, slaap, beweging en ontspanning)

Merk je dat je weer met haastige spoed je to-do-list aan het afwerken bent? Adem dan simpelweg een paar keer wat dieper in en uit en hervat je werkzaamheden op een lager tempo. Klik hier voor uitgebreidere informatie over deze tips. Je winst? Meer overzicht, rust in je hoofd en minder spanningen.

Maar wat als je toch onverhoopt in een burn-out terecht bent gekomen?

Met Cranio Sacraal Therapie en/of Mindfulness Yoga kun je het herstelproces versnellen en je zenuwstelsel kalmeren. Als therapeut kan ik bepalen welke systemen in je lijf het meest van de stress lijden. Met zachte technieken worden bewegingsverliezen in het lichaam en schedel gecorrigeerd. De Mindfulness Yoga-lessen (klik hier voor Online MIndfulness Yoga) en Cranio Sacrale behandelingen zullen zorgen voor meer beweeglijkheid in het lijf, maar in figuurlijke zin ook in je mind. Je wordt meer flexibel in het denken, kunt makkelijker terug schakelen en meer prikkels verdragen. Uiteraard zal er ook inzicht gegeven worden in het ontstaansmechanisme van de klachten. Dankzij de technieken waar ik in mijn praktijk gebruik van maak, leer je eerder stress op te merken en hiernaar te handelen. Zorg goed voor jezelf, wees niet zo streng voor jezelf en neem het leven niet al te serieus!

Neem hier contact met me op.