Babymassage volgens de Shantala-techniek is een eeuwenoude massagemethode en belangrijke traditie die oorspronkelijk uit India stamt. Ook in de Westerse wereld ontdekken veel ouders de meerwaarde van het masseren en yoga. Babymassage met yoga heeft een positief en ontspannend effect op je baby en op jezelf. Onderzoeken bewijzen keer op keer het belang van regelmatig en met aandacht aanraken van kinderen vanaf de geboorte. Aangeraakt worden is, naast voeding en rust, één van de belangrijkste levensbehoeften. Door het rustig en liefdevol aanraken van je kindje kom je op een bijzondere manier met hem of haar in contact. Je leert de lichaamstaal van je kindje beter te begrijpen, waardoor je je kindje ook beter leert kennen en je meer vertrouwen ervaart in de omgang met je kindje. De massage geeft je baby een gevoel van geborgenheid, vertrouwen en eigenwaarde. Ook heeft het een gunstige invloed op het slapen, de spijsvertering, het immuunsysteem en het hormonale systeem (o.a. op het groei- en slaaphormoon) van je baby. Tijdens de massage heb je, in alle rust, even de tijd voor jullie samen.

In de baarmoeder wordt een baby ononderbroken gewiegd: bij elke beweging wordt het kindje aangeraakt, gestreeld en geprikkeld. De baby kent in de buik geen kou, honger of eenzaamheid. Als het wordt geboren krijgt hij te maken met veel nieuwe indrukken. Het is een uitdaging om de harmonie die je baby in de buik heeft ervaren voort te zetten. Door middel van aanraken en masseren voelt de baby geborgenheid en veiligheid, waardoor hij innerlijke rust ervaart. De mate waarin een kind zich welkom, veilig en bevestigd voelt, is bepalend voor het basisgevoel van waaruit het kind zijn hele verdere leven zal voelen en handelen. Babymassage bevordert de hechting tussen ouder en kind en is van groot belang voor de ontwikkeling van de tastzin, één van de vroegst ontwikkelde zintuigen. Het stimuleren van de huid heeft een gunstige invloed op de sociale, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je kindje.

Je kunt een kindje overal masseren: als je een luier verwisselt, kun je bijvoorbeeld even tussendoor een massage van een aantal minuten geven. Voetreflex-technieken kun je toepassen als eerste hulpmiddel, bijvoorbeeld bij het doorkomen van tandjes, darmkrampjes, slaapproblemen en verkoudheden.

Hoe werkt voetreflexologie?

In de voeten weerspiegelt zich het hele lichaam. Reflexologie bestaat uit druk uitoefenen op reflexpunten van de voeten. Het doel is om pijn en stress te verlichten, de doorbloeding en zelfgenezend vermogen te stimuleren. Reflexologie werkt doordat je de zenuwuiteinden in de voeten stimuleert en hierdoor impulsen via het ruggenmerg naar andere delen van het lichaam worden gestuurd. De veilige technieken stimuleren de normale functie van het betrokken orgaan en bevordert daardoor de innerlijke geneeskracht. Dit alles leidt tot een betere gezondheid en ontspanning van lichaam en geest.

Het is ontzettend fijn om bij zulke vervelende kwaaltjes iets te kunnen betekenen voor je kleintje. En het is ideaal, want je hebt ze altijd letterlijk en figuurlijk ‘bij de hand’. Het hoeft dus echt niet altijd een volledige massage te zijn. Een korte massage van een aantal minuten die met veel aandacht en liefde wordt gegeven is beter dan een volledige massage, waar je bijna geen tijd voor hebt en er je aandacht niet bij kunt houden. Hoe regelmatiger (twee tot driemaal per dag een aantal minuten mag als je zou willen) een baby wordt gemasseerd, des te groter het effect.

Yogahoudingen geven de baby een gevoel van ontspanning en tevredenheid. De spieren en gewrichten worden soepel en de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Je kindje is blijer, minder snel geïrriteerd en minder gespannen. Een voorbeeld van een baby-yoga-oefening is de knietjes naar de buik bewegen en weer terug, om de buik te masseren en de spijsvertering te stimuleren. De baby-yoga wordt op een rustige en liefdevolle manier gegeven, spelenderwijs met bewegingen, liedjes en versjes. Het zorgt voor een krachtige stimulans voor alle zintuigen en een gezonde ontwikkeling van je baby. Het leuke van baby-yoga is ook het contact wat je met je baby ervaart. Als je er ook nog eens bij zingt, wordt je helemaal getrakteerd op een grote glim- of zelfs schaterlach. Ennuh… je kindje maakt het echt niet uit of je nu zuiver zingt of niet. Voel je je er echt niet prettig bij, kun je ook altijd versjes opzeggen.

Deze holistische aanpak past helemaal bij mij, omdat ik ieder mens graag behandel als één geheel. Je lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en een holistische massage ontspant zowel je spieren als je mind.

De cursus wordt aangeboden in Steensel, privé of in groepsverband.

Misschien ben je al bevallen, maar je kunt bij mij ook online de Cursus Zwangerschapsyoga volgen, om zo ontspannen mogelijk je zwangerschap en bevalling door te komen.

Warme groetjes,

Marloes