De buik is een veelbesproken deel van het lichaam. Helaas ook vaak in negatieve zin: we vinden hem te dik, we hebben er pijn aan, hij zit in de weg… Heel veel mensen hebben wat te klagen over hun buik. Terwijl de buik een waardevol en belangrijk onderdeel van onszelf is.

Niet alleen huisvest de buik allerlei essentiële organen voor spijsvertering, voortplanting en afvalverwerking, maar je buik wordt ook wel ons tweede brein genoemd: het bevat minstens net zoveel zenuwcellen als ons hoofdbrein, hoe bijzonder is dat? Bovendien is de buik in energetisch opzicht de klankkast van je gevoelsleven.

REGISTREREN EN VERWERKEN VAN PRIKKELS

De buik kan in drie lagen worden verdeeld: de bovenbuik, de middenbuik en de onderbuik. Elk deel speelt een rol in het registreren van prikkels van buitenaf en het vormen van gevoelens daarover. De meest subtiele en vluchtige gevoelens resoneren vooral in het bovenste deel van je klankkast, de meer fundamentele en oergevoelens vooral in het onderste deel van je buik.

BOVENBUIK: JOUW REACTIE OP DE BUITENWERELD

Je bovenbuik begint direct onder je middenrif en eindigt ter hoogte van de onderste ribben. Je lever, galblaas, maag, milt en alvleesklier bevinden zich hier. Dit is de plek waar de – wat je zou kunnen noemen – vluchtige gevoelens worden waargenomen. Zo komen heel snel, en kunnen in principe ook gauw weer weg zijn.

De gevoelens hoeven niet per se over jou zelf te gaan, het is vooral je eerste reactie op dingen van buitenaf. Irritaties over iemands gedrag bijvoorbeeld, of walging over iets wat je ziet of hoort maar dat niet direct over jou hoeft te gaan (bijvoorbeeld op tv). Maar ook zenuwen over iets wat je moet gaan doen kunnen heel goed voelbaar zijn in dit gebied.

Je zou kunnen zeggen dat de bovenbuik de hogere klanken van je gevoel laat horen. Het zijn de gevoelens die in jou opkomen terwijl je in interactie bent met de buitenwereld. Hoewel in eerste instantie vluchtige gevoelens, kunnen ze uiteraard wel aanhaken bij een dieper gevoel dat al in jou zat en daarmee langer blijven hangen dan je zelf zou willen.

MIDDENBUIK: WAT LAAT JIJ VAN JEZELF ZIEN?

Je middenbuik begint onder de onderste ribben en loopt tot ongeveer twee vingers onder de navel. Je zou dit ook het navelgebied kunnen noemen. Hier bevindt een groot deel van de darmen. Energetisch gezien is en blijft de navel het punt waarmee je in de baarmoeder met het lichaam van je moeder verbonden was en hoe je de bouwstoffen van het leven kreeg toegediend. Ook al is die navelstreng allang verdwenen, het blijft een ingang voor scheppende kracht zoals jij die van je moeder hebt ontvangen.

Vertaald naar het gevoel is de middenbuik dan ook een belangrijk gebied voor creativiteit en seksualiteit. Het zijn de middentonen van de klankkast, die bepalen hoe jij jezelf aan de wereld laat zien. Je vrij voelen, je durven uiten, gezien willen worden; het zijn allemaal gevoelens die in de middenbuik worden waargenomen. Als jij je door iets of iemand in je vrijheid beperkt voelt of wanneer je denkt dat er voor jouw verlangens geen plek is, dan is de middenbuik de eerste die dat registreert. Iets om aan te denken als je vaak last hebt van pijn of darmkrampen in dat gebied (ga bij klachten naar je huisarts).

ONDERBUIK: WIE JE DAADWERKELIJK BENT

In je onderbuik gaat het niet om de gevoelens over wat je van jezelf laat zien aan de wereld, maar om de gevoelens over wie je daadwerkelijk bent. Hier ligt je kern. De onderbuik loopt van vlak onder je navel tot aan de onderkant van je bekken. In dit gebied bevinden zich de geslachtsorganen, je blaas en het onderste deel van de darmen. Hier resoneren de diepste klanken in je buik: je oergevoelens.

In je onderbuik ervaar je gevoelens van veiligheid of – tegenovergesteld – angst. Hier kan je je thuis voelen op de plaats waar je bent, of juist op je hoede. Je onderbuik weet of je onbevangen kan ZIJN. Bij negatieve ervaringen kan de echo van de diepe, trage klanken van de onderbuik nog heel lang door blijven klinken, terwijl de daadwerkelijke ‘onveilige’ situatie misschien allang voorbij is. Ook de organen in dit gebied kunnen daar last van krijgen, wat zich kan uiten in fysieke klachten zoals bijvoorbeeld blaasontsteking.

KNOOP IN JE MAAG

Misschien is het voor het eerst dat je op deze manier kijkt naar je buik als klankkast van je gevoel. Maar op zich is het niet nieuw dat we gevoelens registreren en verwerken in onze buik. Vaak heeft je buik al iets opgepikt voordat je hersenen dat doen en je er bewust van wordt. Begrippen als ‘onderbuikgevoel’, ‘knoop in je maag’ en ‘vlinders in je buik’ bestaan niet voor niets. Dat is ook waarom lichaamswerk zo belangrijk is bij het verwerken van bijvoorbeeld traumatische ervaringen of stress. Omdat we niet alleen met onze hersenen prikkels verwerken, maar met ons hele lijf.

KOESTER JE BUIK

Hopelijk besef je hoe belangrijk het is om dit lichaamsdeel te erkennen en te koesteren. Goed zorgen voor je buik betekent goed zorgen voor je gevoelsleven. Help je buik om gevoelens die niet (langer) bij jou horen los te laten en fijne gevoelens over je zelf toe te laten. In plaats van schuldgevoelens, schaamte en afkeuring heeft je buik liefde nodig. Als je buik er mag zijn, mag jij er zijn. Zorg goed voor je buik en voed het met dingen die goed te verteren zijn. Die voeding bestaat letterlijk uit eten en drinken, maar ook uit informatie die je wel of niet tot je laat komen en gevoelens die je wel of niet accepteert, er laat zijn en omarmt…

Maak dus vandaag eens écht contact met je buik, leg eventueel je hand(en) erop en voel… vraag hem wat hij nodig heeft.

En zeg dan tegen je buik en jezelf: “Ik hou van je en accepteer je precies zoals je bent.”

Voelt dat raar en geforceerd? Dan kun je hoogstwaarschijnlijk deze zin wel gebruiken en mag je deze vaker tegen jezelf zeggen. Begin je dag door deze zin in jezelf te zeggen en eventueel een aantal keer als een affirmatie te herhalen. Herinner jezelf eraan door bijvoorbeeld het in je alarm van je telefoon erbij te zetten, schrijf het oldschool op een briefje of teken een hartje op je hand. Het maakt niet uit wat, als het voor jou maar werkt. Hoe vaker je eraan denkt, hoe beter en zoals met bijna alles: oefening baart kunst.

Werkt dit voor jou niet genoeg? Beoefen dan Yoga Nidra, waarbij je jezelf diep ontspant en waardoor je onderbewustzijn meer open staat voor je gewenste doelen. Je vindt deze door mij ingesproken meditatie in de Online Slaap lekker Cursus – Yoga met Marloes.