Hoe energiek voel jij je op dit moment?

Vaak worden we niet moe van fysieke inspanningen, maar van onze ‘apengeest’ die continu van hot naar her springt en per dag rond de 50.000 gedachten produceert! Natuurlijk is het leven voor heel veel mensen vol uitdagingen. Er is werkdruk, stress, er zijn moeilijke situaties, dat is bijna niet te vermijden. Maar waar je wél invloed op hebt, is hoe je met al die uitdagingen omgaat. Bewust ademhalen is een belangrijk instrument om stress aan te pakken.

Adem geeft vitale levensenergie, prana (Sanskrietse benaming vanuit de oude taal van de yoga). Als je prana hoog is, kun je zoveel meer aan. Wist je dat de meeste mensen maar één derde van hun ademcapaciteit gebruiken? Hun ademhaling is oppervlakkig en ze ademen niet goed uit. Terwijl dat zo belangrijk is om gifstoffen uit te blazen. Hoe diep en langzaam adem jij nu? Klik hier om aan je adem te werken.

Je ademhaling en je gemoedstoestand zijn ook met elkaar verbonden. Als je boos bent, adem je heel snel en meer in dan uit. En als je verdrietig bent, adem je traag en ondiep. Maar het werkt ook de andere kant op: als je je adem leert te verdiepen en te vertragen, komt je kwetterende geest tot rust en voel je je ook rustiger. Je slaapt beter en dieper en je werkt sneller.

Niemand weet hoelang hij/zij nog heeft. Dit moment is wat we hebben. Dus geniet ervan! Stel dat je 120 jaar een miserabel leven leidt en niks toevoegt aan dat van anderen, wat is dan dat lange leven waard? En omgekeerd, als je kort zou leven, maar vol vreugde en vertrouwen, en je draagt bij aan het geluk van anderen, dan heeft je leven betekenis.

Het heeft geen zin om angstig en zorgelijk te zijn. We weten simpelweg niet wat er het volgende moment gaat gebeuren, laat staan over een paar maanden. Ook is het zinloos om in het verleden te blijven hangen en te denken: waarom overkwam dit me, waarom heb ik dat niet gedaan? Schuldgevoelens kosten onnodig veel energie, en je kunt het toch niet overdoen. Op elk moment doe je wat jij denkt dat het beste is, met het bewustzijn en de kennis van dat moment. Achteraf bezien is het altijd makkelijk ‘lullen’. Een mooie meditatie om schuldgevoelens en andere negatieve emoties waar je mee worstelt los te laten, vind je in Les 6 voor Soepele schouders van de Online Mindfulness Yoga-cursus. Gun het jezelf om minder met het verleden of de toekomst bezig te zijn en meer te leven in het nu (=Mindfulness). Net als een kind. Dat levert zoveel positieve dingen op: enthousiasme, helderheid, innerlijke vrede… Ik zeg niet dat dat altijd makkelijk is. Maar daar zijn meditatie- en ademhalingstechnieken voor.

De bron van geluk zit in ons. Soms vergeten we dat en zoeken we het buiten onszelf. Dat kan je tijdelijk verlichting geven, maar niet permanent. Want niets is permanent. Het weer niet, ideeën niet, relaties niet. Alles verandert. Maar diep van binnen zit iets wat niet verandert: dat is wie je werkelijk bent. Dat is je wezen, je ziel. Die is onsterfelijk. Hoe meer je jezelf bent, hoe meer er een lach op je gezicht komt. Omdat er zoveel van ons gevraagd wordt, vergaat het lachen ons wel eens, meer dan ons lief is, maar ooit was ieder van ons een onbekommerd, blij kind. Om te glimlachen heb je maar vier gezichtsspieren nodig. Vier! Terwijl je er 72 gebruikt als je fronst of bedrukt kijkt. Het is dus ook gewoon slimmer om te lachen… Elke spier die je aanspant kost energie. Als je jezelf aanwent om vaker te lachen, en weet hoe je je geest moet controleren, krijg je die kinderlijke zorgeloosheid weer terug. Dan komt die kalme geest vanzelf, zelfs in heel moeilijke tijden.

Het is heel belangrijk om niet de speelbal van andermans
meningen te zijn. De ene keer zegt iemand iets waar je blij van wordt en de
andere keer haal iemand je naar beneden en voel je je rot. Hoe meer je je leven
met dat van anderen vergelijkt, hoe verder je van jezelf afdwaalt. De vader van
een vriendin van mij zegt altijd: ‘Als je jaloers bent op iemand, bedenk je dan
of je met ALLES van die ander zou willen ruilen.’ Je bent een uniek en compleet mens en blijft jezelf ontwikkelen, iedere
dag weer.
Je kunt wel van andere mensen leren of je laten inspireren, maar
uiteindelijk volg je je eigen pad, je eigen hart.