Hoe snel adem je op dit moment? En wat is eigenlijk het normale aantal ademhalingen per minuut, oftewel, wat is een normale en gezonde ademfrequentie?
Een goede ademfrequentie is van groot belang voor je gezondheid.

Voordat ik vertel waarom, gaan we eerst onze eigen aantal ademhalingen per minuut tellen.
Zet een timer op één minuut en tel je aantal inademingen, totdat de minuut voorbij is. Verander je ademhaling niet. Adem zoals je dat normaal gesproken ook doet. Veel mensen gaan ietsje sneller ademen, of juist ietsje langzamer. Denk er niet teveel over na.
Om de test iets betrouwbaarder te maken, kun je de oefening een aantal keren herhalen. Je kunt ook iemand anders vragen om ‘stiekem’ naast je op de bank jouw ademfrequentie te meten, bijvoorbeeld terwijl je ontspannen tv-kijkt.
Neem dan het gemiddelde van alle uitkomsten. Dit is je ademfrequentie.

Wie al langer aan Yoga doet, weet dat er een enorme kracht schuilt in de ademhaling.
We zien de ademhaling vaak als iets heel vanzelfsprekends… maar toch is de ademhaling heel bijzonder. Zonder de adem zouden we niet eens bestaan. dragen het altijd bij ons. Elk moment van ons leven.
Je ademhaling is ook erg belangrijk voor hoe je je lichamelijk en mentaal voelt.

“De ademhaling is een directe weerspiegeling van hoe je jezelf voelt.”

Denk er maar eens over na…. Adem je snel, oppervlakkig en hoog in de borst, waarbij de borst beweegt en de buik niet, wat heel veel mensen in onze maatschappij doen, hoe voel je je dan? Meestal voel je je dan onrustig en gestresst.
Dit is logisch, want je activeert hiermee het gedeelte van je zenuwstelsel wat opwinding en activiteit regelt. Door middel van je ademhaling geef je dus constant seintjes aan je brein door, over hoe je lichaam en geest zich moeten gedragen, en dus hoe ze zich moeten voelen.
Als je in een stressvolle situatie terecht komt, gaat je ademfrequentie automatisch omhoog. Het lichaam activeert zich en kan zich voor een korte tijd goed inspannen en gefocust zijn.
Het omgekeerde is ook waar. Als je snel en oppervlakkig ademt, dan gedraagt je lichaam zich alsof het zich in een stressvolle situatie bevindt…

Terwijl dit meestal helemaal niet zo is. Je lichaam en brein denken alleen van wel. Ze kunnen het onderscheid niet maken tussen wat echt is en wat niet. Vandaar dat visualisaties en het placebo-effect zo krachtig kunnen werken.
In zo’n stressvolle situatie kan je ademfrequentie wel oplopen tot 20 – 25 keer per minuut.
Dit kan je vergelijken met je ademhaling na het einde van een rondje hardlopen.
Het probleem is alleen dat sommige mensen een groot gedeelte van de dag op deze manier ademen.
Kan je je voorstellen wel seintje je hiermee aan je brein geeft?

Slechts enkele gevolgen:
• Je bloeddruk gaat omhoog;
• Spieren spannen zich aan. Onder andere in de nek en schouders;
• Je hartslag gaat omhoog.
De uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide verslechtert waardoor je lichaam een constant gebrek aan zuurstof heeft en minder afvalstoffen kwijt kan.
Je brein is het orgaan dat de meeste zuurstof nodig heeft. Als we constant een gebrek hebben, heeft dit als gevolg dat we:
• Mentaal zwakker worden en sneller dingen vergeten;
• Meer negatieve gedachten hebben;
• Sneller depri en gestresst raken;
• Prikkelbaar zijn.

Een goede ademhaling is dus cruciaal voor je gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk.

Maar hoe vaak ademen per minuut is dan eigenlijk normaal?
De meeste mensen ademen gemiddeld ergens rond de 16 keer per minuut. En dit is te veel.
Een veel gezondere ademhaling is wanneer je ademhaling in rusttoestand per minuut rond de 10 keer ligt.
En goed getrainde Yogi’s zitten zelfs rond de 4-6 keer per minuut.
Hoe lager hoe beter.
Als je meer dan 12 keer per minuut ademt, is het voor jou van belang dat je je ademhalingen per minuut naar beneden brengt.

Oefening: je ademhaling per minuut omlaag brengen
Ben je er achter gekomen dat je te snel, te oppervlakkig en te hoog ademt?
Doe dan, het liefst elke dag, de volgende oefening, het kost je maar twee minuten per dag. Als je net wakker bent, verleng je je uitademing met één tot enkele seconden, zoveel als goed voelt voor jou en nodig hebt, gedurende één minuut of als je meer tijd hebt een aantal minuten. Na verloop van tijd zal ook je inademing automatisch mee verlengen. Het zou helemaal fantastisch zijn als je deze oefening ook ‘s avonds vlak voordat je gaat slapen herhaalt. Elke week zou je je vooruitgang kunnen meten met de test waarmee je je aantal inademingen per minuut telt.
Als je dit een tijdje hebt geoefend, zal je merken dat er steeds meer momenten op de dag komen, waarbij je je bewust wordt van je ademhaling.
Je checkt als het ware even hoe het met je gaat, en kalmeert jezelf door je ademfrequentie per minuut te verlagen. Super simpel, maar heel effectief!