Verwarmende tips voor de herfst

Als de herfstwind je huid schraal maakt en je hoofd onrustig, kun je je toevlucht nemen tot beproefde Ayurvedische leefadviezen uit de Indiase geneeskunde.

Wees lief voor je lijf, verlaag je tempo, adem bewust, ontspan en eet kruidig en warm. Seizoenswisselingen hebben invloed op ons lichaam en onze geest. We zijn tijdelijk kwetsbaarder en ons immuunsysteem is even zwakker. De herfst doet daar nog een schepje bovenop. In de herfst merk je dat de natuur zich langzaam weer gaat terugtrekken. De bladeren vallen, de temperatuur zakt en het wordt waterig koud buiten. Het mooie van die verandering is dat je meer behoefte krijgt aan kalmte en rust. We keren weer meer naar binnen, zowel letterlijk als figuurlijk. Ook wij gaan, net als de natuur, van het uitbundige van de zomer terug naar binnen. Een heerlijke tijd om lekker te cocoonen, met de kaarsjes aan, weg kruipend onder een warme deken, een warme kop thee of soep erbij…

Misschien voel je je niet in balans en heb je last van een droge huid, verkoudheid, pijnlijke gewrichten lage rugpijn of verstoppingen. Ook angst, onzekerheid en onrust kunnen in dit seizoen extra opspelen. Je hebt er dan baat bij om stabiliteit, rust, warmte en zachtheid toe te voegen.

Loslaten

Om zoveel mogelijk in balans te blijven, is het van belang om stil te staan bij wat je niet langer mee zou willen dragen. Denk daarbij aan emoties, gedachten en misschien spullen waar je niet meer blij van wordt en die alleen maar onrust en daardoor disbalans geven.

Zo kun je onnodige energievretende zaken loslaten en de wat lagere energie van dit seizoen benutten om net als de dieren in deze tijd een stapje terug te doen. Je kunt opruimen wat niet goed meer voor je voelt, materieel maar ook emotioneel. Misschien mag je bepaalde verwachtingen of een bepaalde planning/aanpak loslaten…

Laat alles wat je niet meer kunt gebruiken als oude bladeren los, zodat je ruimte maakt voor jezelf om in alle rust van dit najaar te kunnen genieten, op weg naar binnen.

Verwarmen

Je gebruikt nu je energie om jezelf warm te houden.

Warme en gekruide maaltijden hebben een verwarmend effect op je lichaam en de kruiden stimuleren je spijsvertering, om ook fysiek los te laten. Rauw eten, salades en crackers kun je volgens de Ayurveda nu beter laten staan. Kies voor zoete voeding: rijst, pompoen, zoete aardappel, biet, gele linzen. Soep en stamppotten zijn perfect. Appels, peren en pruimen zijn het fruit van de herfst. Eet ze evt. gekookt, met een beetje kaneel, dan zijn ze lichter verteerbaar. Kies als tussendoortje voor dadels. Begin de dag met verse gemberthee met eventueel wat honing, lekker verwarmend! Doe een paar cm geschilde gember in stukjes in een thermoskan met heet water, laat het trekken zolang je wilt. De smaak kan even wennen zijn maar gember biedt vele gezondheidsvoordelen).

De wisseling van voorjaar naar najaar kan onrust geven. Misschien wil je nog net even putten uit die laatste opgedane energie vanuit de nazomer en wil je alles af hebben. Door de wind, regen en verandering kun je je ook onrustig voelen.

Je kunt zelfs de neiging hebben om vanuit die onrust (nog) strenger voor jezelf te worden, je zelf te gaan veroordelen en misschien zelfs gaan vergelijken met anderen.

In deze tijd van onrust, is het belangrijk vooral liefdevol voor jezelf te blijven.

Het rap dalend aantal uren daglicht kan veel mensen een somber gevoel geven. Het allerbelangrijkste is lief zijn voor jezelf en vooral te accepteren dat het is zoals het is.

Zorg voor ontspanning

  • Las regelmatig tijd in voor stilte en ontspanning. Je kunt bijvoorbeeld mediteren, yoga doen (verlaag je tempo, zorg voor aardende oefeningen zoals de Krijger en Vooroverbuigingen, die je aandacht naar binnen brengen en rustgevend werken), wandelen in de natuur of gewoon even alle elektrische apparaten uitzetten.
  • Heb je last van slapeloosheid of slaap je onrustig, masseer dan voordat je naar bed gaat je voeten met sesamolie. Een kruik op je buik of onderrug verzacht lage rugpijn en verstopping.
  • In mijn Online Mindfulness Yoga-cursus verschijnt na verloop van tijd ook een speciale les voor de herfst met een meditatie die je helpt om alles wat je niet meer kunt gebruiken los te laten.
  • Tot slot een ademhalingsoefening om lief te blijven voor jezelf: Zeg in jezelf wanneer je inademt: ‘Vrede’, en wanneer je uitademt: ‘Liefde’ (of andersom als dat beter voor je voelt). En blijf zo lang zitten of liggen tot het voor jou voldoende is.