Vaak wordt gezegd dat Mindfulness Yoga voor iedereen een positief effect heeft, maar kan Yoga ook een positieve invloed hebben op lichaam en geest bij kanker?

Over het beantwoorden van deze vraag hoeven we niet lang na te denken, want: ‘JA! Mindfulness Yoga kan heel veel betekenen voor kankerpatiënten in deze moeilijke tijd.’

Nieuwsgierig naar wat dan? Lees dan gauw verder wat Yoga kan betekenen voor kankerpatiënten.

Een kankerpatiënt maakt een moeilijke tijd door. Je bevindt je in een achtbaan van onzekerheden, spanningen en emoties. Hoe ga je ermee om? Trek je je terug? Houd je je sterk en druk je zoveel mogelijk weg? Heb je (soms) het gevoel dat je erdoor overspoeld raakt? Krijgt je omgeving af en toe de volle laag? Misschien heb je ervaren dat ‘vechten, vluchten of verdrinken’ veel energie kan kosten.

Met Mindfulness Yoga train je jezelf om anders om te gaan met onzekerheid, spanning, emotie en pijn. Je richt je aandacht bewust naar wat er is; naar wat zich afspeelt in je gedachten, je emoties en je lichaam. Zonder oordeel. Zonder te dubben over wat er is gebeurd en misschien nog komen gaat.

Je leert je emoties beter te controleren. Blijven hangen in heftige emoties werkt negatief en kost veel energie. Door positiever te leren denken en je emoties beter onder controle te houden, zal dit een betere uitwerking hebben op het lichaam. Zo blijft er meer energie over voor onder andere je immuunsysteem. Er komt ruimte om contact te maken met een deel van jezelf dat voortdurend vredig en kalm is, ongeacht de omstandigheden.

Bij het uitvoeren van Mindfulness Yoga in deze situatie, wordt gebruik gemaakt van verschillende ademhalingsoefeningen, meditaties en (eventueel aangepaste) rustige Yoga oefeningen.

Dit zorgt voor rust, ruimte en een betere opname van zuurstof in het bloed. Een betere zuurstofopname bevordert de energie in het lichaam en laat je helder denken.

Daarbij leer je je lichaam beter kennen en kun je gemakkelijker naar je lichaam luisteren. Wat heeft het nodig?

Het is goed mogelijk dat je het vertrouwen in je lichaam verloren hebt. Door het beoefenen van Mindfulness Yoga leer je het vertrouwen in jezelf en je lichaam terug te krijgen. Dit zorgt voor een stabiele basis tijdens deze intensieve periode.

Kanker kan zorgen voor een stressvolle tijd. Stress werkt negatief, voor iedereen. Een ziek lichaam heeft het al zwaar genoeg. Yoga kan het lichaam laten ontspannen: van essentieel belang om het lichaam de rust te geven die het nodig heeft.

Het is tijdens deze periode erg belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Elke yoga-oefening kun je aanpassen naar jouw eigen wensen en mogelijkheden en wanneer dat niet lukt, kun je bijvoorbeeld lekker uit op je rug of zij gaan liggen. Het fijne van yoga is dat je alles op je eigen tempo en naar je eigen kunnen mag uitvoeren en dat je helemaal jezelf mag zijn. Even een moment voor jezelf in deze chaotische tijd.

Op dinsdagochtend van 10.30 – 11.45 uur zijn de Mindfulness Hatha Yoga-lessen speciaal aangepast voor mensen met of die herstellende zijn van kanker.