Je lichaam gronden; het blijft voor veel mensen, en tot een hele tijd terug ook voor mij, een beetje een vaag begrip. Ik wist dat gronden belangrijk is, want als ik gegrond ben, voel ik me zoveel meer in balans, zoveel rustiger en krachtiger, soms voel ik warmte en tintelingen in mijn voeten, maar dat het zó belangrijk is voor onze gezondheid, wist ik voordat ik me er flink in ging verdiepen niet…

Voor mij is inmiddels duidelijk geworden wat dat gronden nu precies is… en waarom oefeningen die erop gericht zijn lichaam en geest te ontspannen (Yoga, Tai Chi en Qigong bijvoorbeeld) vaak zonder schoenen beoefend worden. En waarom het zo lekker is om op blote voeten te lopen, op het gras, op het strand, door de zee… Mocht het begrip gronden ook voor jou wat vaag zijn, verduidelijkt hopelijk de komende informatie het ook wat voor jou.

We leven op een planeet vol natuurlijke energie. Het aardoppervlak wemelt van subtiel pulserende frequenties, iets waar veel mensen zich niet (altijd) bewust van zijn. Wie ziet nu zand, gras, het trottoir of de aarde onder zijn voeten als een energieveld? Maar dat is nu precies wat de aarde is. Anders gezegd, onze planeet is een ENORME accu, die voortdurend wordt opgeladen door de straling van de zon, duizenden bliksemschichten per minuut en de energie die voortkomt uit de kern van de planeet. En net zoals een accu van een auto de motor laat lopen en de wielen doet rijden, zo laten de ritmische pulsaties van de energie van de aarde al het leven op het land of in de zee ritmisch en evenwichtig verlopen.

Door de eeuwen heen hebben we op de grond gewandeld, gezeten, gestaan en geslapen – waarbij onze huid voortdurend in contact kwam met de ‘huid’ van de aarde. Maar tegenwoordig hebben we, vooral in onze ontwikkelde samenlevingen, letterlijk het contact met de aarde verloren door te leven, werken en slapen op verdiepingen en door het dragen van schoenen met rubberen zolen. Onze voeten, met hun uitgebreide netwerk van zenuwuiteinden, komen vaak nauwelijks in contact met de grond. Dit leidt tot een elektronenonbalans en een te hoog lichaamsvoltage. Van nature is het lichaamsvoltage nul, maar door het niet geaard zijn kan dit oplopen tot wel 10 volt. 

Ieder van ons is een verzameling dynamische elektrische circuits. Miljarden cellen zenden en ontvangen voortdurend energie. Stel ze maar voor als microscopisch kleine elektronische apparaatjes. De toevoer van voedingsstoffen en water naar de cellen wordt geregeld door elektrische velden. Alle bewegingen die je maakt worden aangedreven door elektriciteit. 

De elektrische energie van de aarde houdt de orde in onze eigen lichaamsfrequenties in stand. Door direct huidcontact met de aarde absorbeert je lichaam de vrije elektronen van de aarde en worden je lichaamsfrequenties in stand gehouden. Deze elektronen helpen je om ontstekingen, de oorzaak van veel ziekten, te voorkomen. Veel ziekten, waaronder reuma, fibromyalgie en hart- en vaatziekten, worden veroorzaakt door ontstekingen.

In de afgelopen eeuw is bovendien de hoeveelheid elektromagnetische straling enorm toegenomen. Het betreft zowel laagfrequente straling, van bijvoorbeeld lampen en huishoudelijke apparaten, als hoogfrequente straling, van bijvoorbeeld zendmasten, mobieltjes en Wi-Fi. Er zijn steeds meer mensen die klachten, zoals bijvoorbeeld slaapproblemen, chronische vermoeidheid en fibromyalgie, ervaren door deze “elektrosmog” of puur door het niet verbonden zijn met de aarde.

Aarden (ander woord voor gronden) is het op gang brengen van de communicatie tussen de voetzolen en de aarde. De aarde is rustgevend, versterkend, reinigend en genezend.

Voor de meeste mensen betekent het herstellen van het contact met Moeder Aarde meestal kamperen, trektochten maken, tuinieren, naar het strand gaan of iets anders doen wat ons – met lichaam en geest – terugbrengt in de schoot van de natuur, van Moeder Aarde. Je kunt echter ook aarden door simpelweg je schoenen en sokken uit te doen en met blote voeten op de aarde te zitten, staan of lopen, iets wat helemaal gratis en altijd beschikbaar is. Wanneer het gras nat is, word je helemaal geaard als een dolle 😉 (water geleidt namelijk juist heel goed).

Sta dus zoveel mogelijk in contact met Moeder Aarde. Wat je doet is hetzelfde als wat in de wereld van de elektriciteit bekend staat als aarden; het gebruikelijke verbinden van gereedschappen en apparaten met de aarde om ze tegen schokken, kortsluiting en storing te beschermen. Op mensen toegepast beschermt aarden op natuurlijke wijze de kwetsbare elektrische circuits van het lichaam tegen statische elektrische ladingen en storingen. Aarden laadt je lichaam weer op met iets waarvan je misschien niet eens wist dat je het miste… of nodig had. Door blootstelling aan zonlicht wordt zoals je weet vitamine D in je lichaam aangemaakt, noodzakelijk voor je gezondheid. Blootstelling aan de grond zorgt voor een elektrische ‘voedingsstof’ in de vorm van elektronen. Noem deze elektronen maar vitamine G: de G van grond. Net als vitamine D heb je ook vitamine G nodig voor je gezondheid.

Ben je binnen en wil je jezelf graag aarden? Stel jezelf voor dat de delen van je lichaam die de grond raken (zoals je voeten en misschien je zitvlak) wat meer wegzakken in de grond, terwijl je rechtop blijft zitten/staan. Energie volgt namelijk je aandacht en de overtollige energie uit je hoofd kan zich verspreiden over de rest van je lichaam.

Op mijn Online Mindfulness Yoga-website vind je ook een Yoga-les, die volledig gericht is op het gronden, met serie en meditatie + tips om jezelf te gronden.

Aard ze!

Bron: Earthing – Je lichaam aarden, C. Ober