Je lichaam gronden; het blijft voor veel mensen, en tot een hele tijd terug ook voor mij, een beetje een vaag begrip. Ik wist dat gronden belangrijk is, want als ik gegrond ben, voel ik me zoveel meer in balans, zoveel rustiger en krachtiger, soms voel ik warmte en tinteling in mijn voeten, maar dat het zó belangrijk is voor onze gezondheid, wist ik niet…

Voor mij is inmiddels duidelijk geworden wat dat gronden nu precies is… en waarom oefeningen die erop gericht zijn lichaam en geest te ontspannen (Yoga, Tai Chi en Qigong bijvoorbeeld) vaak zonder schoenen beoefend worden. En waarom het zo lekker is om op blote voeten te lopen, op het gras, door de zee, op het strand. Hopelijk verduidelijkt de komende informatie ook voor jou de betekenis van gronden:

We leven op een planeet vol natuurlijke energie. Het aardoppervlak wemelt van subtiel pulserende frequenties, iets wat veel mensen niet weten. Wie ziet nu zand, gras, het trottoir of de aarde onder zijn voeten als een energieveld? Maar dat is nu precies wat de aarde is, en dat is ook altijd al zo geweest. Anders gezegd, onze planeet is een ENORME accu van zes triljard maal duizend kilo, die voortdurend wordt opgeladen door de straling van de zon, duizenden bliksemschichten per minuut en de energie die voortkomt uit de kern van de planeet. En net zoals een accu van een auto de motor laat lopen en de wielen doet rijden, zo laten de ritmische pulsaties van de energie van de aarde al het leven op het land of in de zee ritmisch en evenwichtig lopen.

Door de eeuwen heen hebben mensen op de grond gewandeld, gezeten, gestaan en geslapen – waarbij hun huid in contact kwam met de huid van de aarde. De kennis en betekenis van dit verband is nog maar kort geleden wetenschappelijk onderzocht en verklaard. En wat blijkt? De elektrische energie van de aarde houdt de orde in onze eigen lichaamsfrequenties in stand. Ieder van ons is een verzameling dynamische elektrische circuits. Miljarden cellen zenden en ontvangen voortdurend energie. Stel ze maar voor als microscopisch kleine elektronische apparaatjes. De toevoer van voedingsstoffen en water naar de cellen wordt geregeld door elektrische velden. Alle bewegingen die je maakt worden aangedreven door elektriciteit.

Maar bijna niemand heeft ook maar het geringste besef van de elektrische of energetische verbinding van zijn lichaam met de aarde. Niemand leert daar iets over op school. Zo weet bijna niemand dat we op grote schaal zijn afgesloten en afgescheiden van de aarde. Vooral in ontwikkelde samenlevingen zijn wij onze elektrische wortels kwijtgeraakt. Onze voeten, met hun uitgebreide netwerk van zenuwuiteinden, komen zelden in contact met de grond. We dragen schoenen met isolerende, plastic of rubberen zolen. Onze huizen hebben waarschijnlijk houten of geïsoleerde vloeren. We slapen op verhoogde bedden van isolerend materiaal. De meesten van ons die in de moderne geïndustrialiseerde wereld leven, hebben dus nauwelijks contact met het aardoppervlak. Hoewel je hier waarschijnlijk nooit bij stil hebt gestaan, zou je er wel eens onnodig last van kunnen hebben. En misschien heb je er wel heel veel last van, door redenen die je je nauwelijks voor kunt stellen. Vergelijk het maar met een gloeilamp met een los contact. De lamp flikkert, brandt zwak of gaat helemaal niet aan. Veel mensen leven met een flikkerende of zwakke gezondheid. De natuurlijke vibraties van Moeder Aarde houden ons gezond – als we ons aansluiten op de bron – en helpen ons onszelf te genezen, omdat als we gezond zijn we symptomen van stress en ziekten beter op kunnen lossen. Ons lichaam blijkt kwetsbaar te zijn, sneller verkeerd te functioneren en vatbaar te zijn voor ontstekingsziekten en versnelde veroudering als het geen contact met de aarde heeft.

Aarden (ander woord voor gronden) is het op gang brengen van de communicatie tussen de voetzolen en de aarde. De aarde is rustgevend, versterkend, reinigend en genezend.

Voor de meeste mensen betekent het herstellen van het contact met Moeder Aarde meestal kamperen, trektochten maken, tuinieren, naar het strand gaan of iets anders doen wat ons – met lichaam en geest – terugbrengt in de schoot van de natuur. Je kunt echter ook aarden door je schoenen en sokken uit te doen en met blote voeten op de grond te zitten, staan of lopen, iets wat helemaal gratis en altijd beschikbaar is, natuurlijk op een plek waar het veilig en aangenaam is. Wanneer het gras nat is, word je helemaal geaard als een dolle 😉

Sta in contact met Moeder Aarde. Wat je doet is hetzelfde als wat in de wereld van de elektriciteit bekend staat als aarden, het gebruikelijke verbinden van gereedschappen en apparaten met de aarde om ze tegen schokken, kortsluiting en storing te beschermen. Op mensen toegepast beschermt aarden op natuurlijke wijze de kwetsbare elektrische circuits van het lichaam tegen statische elektrische ladingen en storingen. Aarden laadt je lichaam weer op met iets waarvan je niet eens wist dat je het miste… of nodig had. Door blootstelling aan zonlicht wordt er vitamine D in je lichaam aangemaakt. Deze vitamine is noodzakelijk voor je gezondheid. Blootstelling aan de grond zorgt voor een elektrische ‘voedingsstof’ in de vorm van elektronen. Noem deze elektronen maar vitamine G: de G van grond. Net als vitamine D heb je ook vitamine G nodig voor je gezondheid.

Ben je binnen en wil je jezelf graag aarden? Stel jezelf voor dat de delen van je lichaam die de grond raken (zoals je voeten en misschien je zitvlak) wat meer weg zakken in de grond, terwijl je rechtop blijft zitten/staan. Energie volgt namelijk je aandacht en de overtollige energie uit je hoofd kan zich verspreiden over de rest van je lichaam.

Op mijn Online Mindfulness Yoga-website vind je ook een Yoga-les, die volledig gericht is op het gronden, met serie en meditatie + tips om jezelf te gronden.

Aard ze!

Bron: Earthing – Je lichaam aarden, C. Ober