Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar 15 tot 20% van alle mensen is hooggevoelig (ook wel High Sensitive Person ofwel HSP genoemd). Deze eigenschap is in Nederland pas sinds 2001 bekend. HSP’s hebben een gevoelig zenuwstelsel en verwerken daardoor zintuiglijke prikkels uitgebreider en nauwkeuriger. Ze merken eerder en meer dingen op en zijn daardoor eerder vermoeid en overweldigd. Klinkt naar en is zeker niet altijd even gemakkelijk, maar in deze blog vertel ik je hoe je juist kunt leren genieten van deze eigenschap en vind je een handige Mindfulness-oefening om er beter mee leren om te gaan.
Als je hooggevoelig bent, kunnen situaties met veel indrukken en prikkels (harde geluiden, sterke geuren, fel licht of drukte) je behoorlijk uit balans brengen, vooral als je niet weet hoe je hiermee om kunt gaan en in de stress schiet. Het kost je dan veel tijd en rust om alle prikkels die op je af komen te verwerken. Stemmingen van mensen om je heen voel je beter aan dan een ander en je kunt zelfs gevoelens overnemen. Klik hier voor meer info, hier voor een lijst met kenmerken die voor kunnen komen en hier voor nog een duidelijke site met goede uitleg.
Gelukkig heb ik ook goed nieuws voor je: deze eigenschap is zeker niet alleen maar kommer en kwel en kan je, mits je ermee om leert gaan, ook heel veel moois brengen. Zo voel je bijvoorbeeld mensen goed aan, waardoor je je beter kunt inleven in een ander. Hierdoor voel je meer verbondenheid. Ook kun je intens genieten van bijvoorbeeld muziek of de natuur. Omdat je meer details ziet, valt je bijvoorbeeld die ene mooie klaproos langs de weg veel eerder op dan een minder gevoelig persoon… of kun je je als een kind heerlijk verwonderen over het kleurenschouwspel van een zonsop- of ondergang in de lucht…
Persoonlijk ontdekte ik aan het einde van mijn puberteit via een vriendin dat ik hooggevoelig ben. Eindelijk vielen de puzzelstukjes met betrekking tot hoe ik me al van kinds af aan voelde in elkaar. Er ging een wereld voor me open!
Ik kies er bewust voor om in mijn privé-leven niet ’te koop te lopen’ met het feit dat ik HSP ben. Niet omdat ik me ervoor schaam, maar omdat ik geen stempel opgedrukt wil krijgen. Toch wil ik graag via mijn praktijk aangeven dat ik hooggevoelig ben, omdat ik als geen ander weet hoe fijn het is om er achter te komen dat je niet de enige bent die zich zo voelt! Dit heeft mij enorm geholpen om deze eigenschap te accepteren.
Er zijn zoveel mensen om je heen die zich in min of meerdere mate hetzelfde voelen (er bestaan verschillende gradaties in hooggevoeligheid). Zelf had ik hier geen enkel benul van.
Dit komt denk ik omdat we in onze maatschappij we vaak erg voorzichtig zijn met aangeven wat er in ons binnenste speelt. We stellen ons vaak stoerder op dan we ons diep van binnen voelen en vinden het ‘eng’ om ons kwetsbaar op te stellen. In de loop van onze kindertijd hebben veel mensen geleerd hun gevoel weg te schuiven. Velen leren dat het beter is om te vertrouwen op je verstand dan op je gevoel.
Wanneer je alleen of voornamelijk vanuit je hoofd leeft, voel je niet meer wat goed voor je is, kun je geen goede keuzes maken en raak je uit balans.
De volgende praktische boeken leren je jezelf beter te accepteren en leren je hoe je goed voor jezelf kunt zorgen, zodat je juist kunt gaan genieten van je hooggevoeligheid:
- Leven met hooggevoeligheid, van opgave naar gave, S. Marletta-Hart
- Overlevingsgids voor Hoogsensitieve Personen + Werkboek, T. Zeff
Om je fijn te voelen is het ontzettend belangrijk om o.a.:
- voldoende rust te nemen (maar ook weer niet teveel; zorg voor een goede balans en ga er ook eens lekker op uit en doe eens gek: dans, spring, lach en ‘blèr mee’ met de radio 😉
- jezelf te (leren) zijn en jezelf te accepteren zoals je bent
- meer ‘uit je hoofd te komen’ naar meer ‘in je lichaam’ en
- je grenzen aan te voelen door je bewust te worden van je lichaam, bijvoorbeeld door middel van Mindfulness Yoga of Cranio Sacraal Therapie (waarmee je je zenuwstelsel tot rust brengt). In de lessen en consulten leer ik je eenvoudige technieken die je op elk moment kunt toepassen in je dagelijks leven. Als je bewust je lichaam voelt, kom je vanzelf uit je hoofd. Je bent dan beter in balans en zit lekkerder in je vel. Je voelt sneller en beter aan wanneer je gespannen bent, zodat je tijd kunt nemen om te ont-spannen. Zelf heb ik in de loop van de tijd geleerd situaties of opmerkingen beter te relativeren. Je leert – met vallen en opstaan – er afstand van nemen, waardoor je je er een stuk minder druk om maakt. Verder helpt het om positiever te leren denken. Yoga heeft mij dus ook enorm geholpen en helpt me nog steeds 🙂
Herken je hooggevoelige eigenschappen bij je kind? Lees hier aan welk gedrag je een hooggevoelig kind kunt herkennen en hier vind je de gratis video-cursus ‘Jij en je hooggevoelig kind’ (3 delen) van Gevoeligheid Grootbrengen.
Tot slot een fijne Mindfulness-tip:
Begin elke dag met je hand op je onderbuik te leggen (vlak onder je navel) en blijf hier een aantal minuten met je aandacht. Voel je hoe je vanzelf wat meer uit je hoofd komt en naar deze plek ademt? Wellicht voel je dat je meer in je midden bent, in je centrum. Je hele lichaam en geest lijken in een betere balans te komen. Dat is niet raar, want dit punt ligt ook precies in het midden van je lichaam, ten opzichte van je kruin en voetzolen, maar ook te midden van je linker- en rechterzijde en voor- en achterkant.
Deze plek wordt ook wel je Hara-punt of krachtcentrum genoemd; bekend vanuit de judo/karate/yoga. Wanneer je vanuit dit punt beweegt en ademt, beweeg je vanuit je kracht.
Je zult je na verloop van tijd rustiger en krachtiger voelen en voelt je letterlijk en figuurlijk meer in je centrum. Kortom: je kunt de wereld weer aan!