Cranio Sacraal Therapie is voortgekomen uit de Osteopathie en wordt ook wel met een gemakkelijker woord ‘kop-staart-therapie’ genoemd. Deze behandelmethode geeft je lichaam de maximale ruimte terug, die het nodig heeft om optimaal te functioneren. De therapie werkt met alles tussen je schedel (Cranium) en heiligbeen (Sacrum), vandaar de naam. 
Met zachte, manuele technieken wordt gezorgd dat schedelbotjes, wervels en heiligbeen hun juiste plaats terugvinden. Hierdoor krijgen hersenen en ruggenmerg weer de maximaal mogelijke ruimte en ontspant het zenuwstelsel zich, waardoor ze je lichaam én geest zo goed mogelijk kunnen aansturen.
Vanuit het hoofd stroomt er vocht langs het ruggenmerg richting het heiligbeen en weer terug. Dit vocht heeft een bepaald ritme: als de druk van dit hersen- en ruggenmergvocht te hoog wordt (uitdijende beweging), geven de hersenen het vervuilde vocht af aan de bloedvaten (inkrimpende beweging).
Deze beweging vindt 6-12x per minuut plaats en is zo sterk dat een geoefend persoon de beweging (doorgegeven door het bindweefsel) in het hele lichaam kan voelen.
De hersenen en het ruggenmerg worden omgeven en beschermd door de botten van de schedel en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen, die als je lichaam gezond is lichtjes mee bewegen met dit ritme.
 
Omdat het zenuwstelsel het hele lichaam aanstuurt, geeft het zijn verstoringen door aan je hele lichaam. Deze verstoringen kunnen zich uiten op lichamelijk, psychologisch, emotioneel en mentaal vlak.
In een gezond lichaam is het ritme van je zenuwstelsel maximaal.
Door op verschillende plekken van het lichaam het Cranio Sacrale ritme te voelen (van je voeten tot je schedel) en hierin met lichte druk van mijn handen mee te gaan, ontstaat een diepe ontspanning. De negatieve effecten van stress worden opgelost, waardoor je weer zowel lichamelijk als geestelijk lekker in je vel komt te zitten.
Het enige wat je hoeft te doen is – met je (bij voorkeur) loszittende kleding aan – lekker op je rug op de behandeltafel te gaan liggen.
 
Naast geboortetrauma (door de zuignap kan de eerste wervel aan het achterhoofd vast geklikt worden of er staat wat scheef, waarna het kraakbeen in die positie verhardt; zo komt o.a. de hypofyse scheef te zitten die een groot aantal hormonen reguleert. Meestal heb je daar op dat moment niet zoveel last van, maar mogelijk wel 20 á 30 jaar later) kan een verstoring of blokkade ook ontstaan door o.a.:
– Verwondingen
– Littekens
– Verkeerde voeding
– Medicijnen
– Langdurige lichamelijke of psychische overbelasting
Dus elke vorm van stress voor het lichaam kan na verloop van tijd deze verstoringen tot gevolg hebben.
De kracht van deze behandelmethode ligt in de zachtheid.
Geen harde, pijnlijke technieken maar afstemmen en luisteren naar het lichaam. Een veilige bedding voor lichaam en geest waardoor spanningen, blokkades en trauma’s makkelijker worden losgelaten.
Meestal verlopen behandelingen in stilte, zodat ik me kan afstemmen op jouw systeem en jij jezelf beter kunt ontspannen.
Voel je desondanks vrij om te praten over dat wat je eventueel voelt.
Als je wilt ervaren hoe Cranio Sacraal Therapie jou kan helpen, neem dan gerust contact met me op. 
Klik hier voor ervaringen van mensen die je voor gingen.