Er is weinig zo vervelend als hoofdpijn. Het kan je behoorlijk belemmeren in je dagelijks leven. Wil je liever niet teveel pijnstillers slikken, maar toch van die hoofdpijn af komen?

Lees dan wat Cranio Sacraal Therapie als holistische aanpak voor jou kan betekenen:

Hoofdpijn en migraine zijn klachten die verschillende oorzaken kunnen hebben. Met Cranio Sacraal Therapie kijken we naar het geheel (holistisch) in plaats van alleen naar de plek waar het pijn doet. Het is onder andere belangrijk dat de schedelbotten, de kaken en met name de nek en schouders goed mobiel en ontspannen zijn. Je zou het misschien niet verwachten, maar ook de hele borstkast en het bekken dienen zoveel mogelijk vrij van spanningen te zijn. Alles in het lichaam is namelijk met elkaar verbonden.

Dit kun je voor jezelf checken door je bekkenbodemspieren aan te spannen (door net te doen alsof je je urine/ontlasting ophoudt) en dan te voelen dat bijvoorbeeld je kaken zich automatisch ook aanspannen. Verstoringen in deze gebieden kunnen leiden tot hoofdpijn. Ik onderzoek dan ook standaard deze plekken en kan deze met behulp van lichte druk van mijn handen helpen te ontspannen.

Een tijdje geleden kwam een jonge vrouw (J.) bij mij op consult, die al vanaf haar kleuterjaren regelmatig last had van hoofdpijn. Vanaf de derde klas op de middelbare school veranderde dit in zwaardere hoofdpijn. Na verschillende onderzoeken in het ziekenhuis bleken haar hoofdpijnaanvallen zelfs tegen migraine aan te zitten. De cliënt vertelde me dat ze op driejarige leeftijd een harde val op haar achterhoofd had gemaakt. Verdere klachten waren vermoeidheid, stemmingswisselingen en last van haar onderrug en nek.

Tijdens de eerste behandeling bleek dat haar nek, bekken en onderrug gespannen waren. Het bekkengebied heeft o.a. te maken met loslaten, zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak. J. vertelde inderdaad dat ze moeite heeft met het loslaten van haar gedachten. Bovendien zaten, hoogstwaarschijnlijk ten gevolge van de val op haar achterhoofd, haar voorhoofds- en wiggenbeen erg vast.

Het wiggenbeen (zie afbeelding hieronder) is een bijzonder vlindervormig schedelbot, wat zich achter je ogen bevindt. In dit bot zit de hypofyse: een heel belangrijk orgaantje voor de hormoonhuishouding. Wanneer je bijvoorbeeld ooit bent gevallen op je hoofd kan dit bot verkeerd of vast staan. Je wiggenbeen grenst aan zowat al je schedelbeenderen, waardoor het invloed heeft op je hele hoofd. Op latere leeftijd kan dit o.a. hoofdpijn en hormoonverstoringen veroorzaken. Zoals je waarschijnlijk wel weet hebben je hormonen enorm veel invloed op hoe je je voelt. Bij deze cliënt was de hypofyse dankzij de minimale beweging van het wiggenbeen wat in de verdrukking gekomen, waardoor deze niet meer optimaal kon functioneren en o.a. stemmingswisselingen veroorzaakte.

J. kon zich tijdens deze eerste behandeling heerlijk ontspannen, waardoor er in haar onderrug meteen spanningen los kwamen. Bovendien begonnen haar schedelbeenderen al wat meer te bewegen. Na de behandeling was ze erg moe. Dit hoor ik vaker, aangezien er stiekem heel wat wordt los gemaakt tijdens een Cranio Sacrale behandeling.

Het kost veel energie voor je lichaam om dit allemaal op te ruimen. Haar hoofdpijn was nog niet verbeterd. Bij de tweede behandeling bleek dat haar schedelbeenderen minder vast zaten dan de vorige keer. Het wiggenbeen bewoog echter de verkeerde kant op, alsof het in al die jaren ‘vergeten’ was hoe het moest bewegen. Na het wiggenbeen met behulp van mijn handen aangegeven te hebben in welke richting het diende te bewegen, corrigeerde het wiggenbeen zichzelf, met als gevolg dat haar hoofdpijn na dit tweede consult sterk verminderde. Na de vierde behandeling verbeterde ook haar humeur en dankzij de daaropvolgende consulten ontspanden ook haar bekken, onderrug en nek zich meer en meer. Weer een dankbare klant:

“Al op vroege leeftijd kreeg ik last van hoofdpijn. Hoe ouder ik werd, hoe vaker en heviger de hoofdpijn. Ik heb hiervoor verschillende therapeuten bezocht, maar niets wat blijvend hielp. Toen kwam ik via mijn moeder bij Marloes terecht. Na wat gelezen te hebben op de website over wat een cranio sacrale behandeling inhield, heb ik een afspraak gemaakt. Na een paar behandelingen merkte ik al een hele verbetering wat betreft mijn hoofdpijn, maar tegelijkertijd ook in de rest van mijn lichaam zoals mijn nek en onderrug. Marloes kijkt steeds naar wat je lichaam nodig heeft. Door de behandelingen heb ik minder lichamelijke klachten en zit ik beter in mijn vel. Bovendien kan ik me heerlijk ontspannen tijdens de behandeling!” – J.

Tips (werkt vooral bij spanningshoofdpijn):

  • Meng twee druppels etherische lavendel-olie (ontspant en brengt het zenuwstelsel in balans) en evt. één druppel pepermuntolie (werkt ook kalmerend) met een basisolie (bijv. amandel- of olijfolie) en masseer hiermee je slapen/voorhoofd.
  • Doe twee druppels etherische lavendel-olie en één druppel pepermuntolie op een papieren zakdoekje, houd het tissue onder je neus en adem drie maal diep in door je neus. Neem dan een korte pauze en herhaal dit in totaal drie keer. Je kunt ook een inhalator gebruiken, dit werkt nog handiger (ook fijn bij verkoudheid).

 

Klik hier voor meer ervaringen van cliënten en hier voor meer informatie over deze bijzondere therapie.