Vaak racen we door het leven, op de automatische piloot en zonder diepgang. Maar wat als vandaag je laatste dag van dit leven op deze aarde zou zijn? Zou je dan anders naar het leven kijken? Met meer aandacht? De kunst van het aandachtig zijn gaat om dingen opmerken en echt aanwezig zijn – voor onszelf en anderen.

Aandacht staat centraal in alles wat we doen en denken, en toch is het vooral een onzichtbaar ding dat ons verbindt met de wereld om ons heen. Het maakt ons menselijk, maar de mens is tegenwoordig zo afgeleid, dat het steeds moeilijker wordt om te vertragen en echte aandacht te besteden aan elkaar en aan de wereld om ons heen. De kunst van het aandachtig zijn gaat om elk moment te leven met een doel.

BEWUST LEVEN

Als we het druk hebben, afgeleid zijn en in de hoogste versnelling staan, kunnen we ons afgesloten voelen van het leven en van diegenen die belangrijk zijn voor ons. We komen de dag door zonder voldoende te pauzeren om elk, of een specifiek moment in ons op te nemen. Hierdoor worden we beroofd van evenwicht en betekenis in onze levens.

We benaderen onze dagen vaak als iets met een start- en een eindpunt. “Ik moet naar m’n werk!”, roepen of denken we vaak in paniek, en dat wordt gevolgd met: “Ik moet nu naar huis!”… Maar als we de momenten daar tussenin wat belangrijker maken, kunnen we onszelf echt bewuster maken, om echt te genieten en deel te nemen, waardoor elke dag meer betekenis krijgt.

Zelfs al is het maar het opmerken van de wolken die voorbij drijven als je op weg bent naar je werk, de geur van de lente, of echt genieten van de smaak van een heerlijke nieuwe thee. Als we aandacht besteden aan de kleine details maken we ruimte voor de grotere momenten, zodat we uiteindelijk onze gemoedstoestand kunnen veranderen en ons dagelijks gedrag kunnen verrijken.

OEFENING BAART KUNST

De kunst van het aandachtig zijn vergt oefening. Een manier om onszelf te trainen, om aandachtig te zijn en alle ruis zoveel mogelijk buiten te sluiten, is door je omgeving echt in je op te nemen, door gebruik te maken van je zintuigen.

Sta eens stil bij je zintuigen als je merkt dat je gedachten weer eens afdwalen. Breng je bewustzijn naar binnen, naar je lichaam, naar de ruimte tussen al je cellen van je lichaam, en naar de ruimte om je heen.

Probeer de volgende dingen eens gewoon vanuit je stoel:

  • Luister: identificeer vijf geluiden in je omgeving.
  • Kijk: identificeer vijf verschillende kleuren om je heen (niet op je scherm).
  • Voel: raak iets in je omgeving aan met een ruwe structuur, en voel daarna aan iets dat glad is.
  • Adem: haal een aantal keer langzaam en diep adem, voel hoe de lucht circuleert door je neus, in je longen en dan geleidelijk weer naar buiten door je neus of mond.

Deze eenvoudige oefeningen zullen je helpen je zintuigen te verscherpen, doordat je je richt op kleine dingen. En misschien merk je als bonus wel dat je rustiger wordt terwijl je ze doet.

AANDACHT VOOR ANDEREN

Hoe zorgen we ervoor dat onze levens er toe doen en dat we anderen laten merken dat zij er voor ons toe doen? Door volledig betrokken te zijn in al onze interacties met anderen geven we deze verbindingen meer betekenis en maken we ze waardevoller. Iemand onze volledige aandacht geven is ook een mooie manier om aan diegene respect te tonen. Dat kan al door bewust oogcontact te maken en door echt te luisteren, waarmee je laat zien dat je hen zo waardevol vindt dat ze jouw volledige aandacht waard zijn. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat, wanneer er geen technologie in beeld is, onze hersenen makkelijker informatie over mensen verwerken en opslaan, en dat het daardoor gemakkelijker voor ons is om een band op te bouwen. Dat klinkt simpel, maar tegenwoordig is dat behoorlijk zeldzaam.

Het is een kwestie van beslissen om in het hier en nu te zijn en om echt aanwezig te zijn. Het probleem is alleen dat onze gedachten (en handen) zo druk zijn met multitasken en met zoveel afleiding om moeten gaan, dat het echte inzet vraagt om de overgang te maken van “Ik ben soort van hier” naar “Ik ben hier, nu, voor jou”. Met oefening en geduld kan leven met een doel en met aandacht een manier van leven worden.

EEN MANIER VAN DENKEN

Wat motiveert jou om beter te worden in de kunst van het aandachtig zijn? Hoe meer zelfbewust we zijn, hoe meer we weten welke triggers ervoor zorgen dat we onze aandacht verliezen, maar ook hoe we onze focus terugkrijgen. De volgende ideeën kunnen helpen als je merkt dat je je aandacht verliest:

  • Luister naar wat kalmerende muziek tijdens chaotische momenten. Hier vind je mijn lijst van Spotify. Geen abonnement? Zoek dan eens op Youtube naar Enya, Deva Premal, Dave Stringer of natuurgeluiden.
  • Mediteer regelmatig: stel een herinnering in op je telefoon en mediteer elke dag kort op hetzelfde tijdstip, al is het maar een aantal minuten; in mijn Online Mindfulness Yoga-cursus vind je diverse door mij ingesproken meditaties.
  • Beperk je tijd achter een scherm: waarom leg je je telefoon niet in een la voor een bepaalde tijd per dag? Vroeger ging het leven ook door zonder mobiele telefoon 😉 vind je dit wat té rigoureus, kun je je telefoon op stil of trilstand zetten. Verzet je tegen zijn aantrekkingskracht en kijk eens hoeveel je af krijgt.
  • Eet zoveel mogelijk gezond en mindful: respecteer je lichaam en houd je geest scherp.

DE KUNST BEHEERSEN

De kunst van het aandachtig zijn is een waardevol cadeau dat we onszelf en anderen geven. Proberen om op elk moment volledig betrokken en aanwezig te zijn, is – niet altijd mogelijk en – niet makkelijk. Zoals bij alles wat nieuw is, heb je tijd nodig om het te leren. Als we accepteren dat oplettendheid oefening vraagt, en we de nodige moeite er in stoppen, dan zijn we goed op weg naar het leven van een rijker leven.

Bron: Rituals – Summer edition 2019